Deze nieuwspagina bevat nieuws op EHBO gebied en alle nieuwtjes van de vereniging. 


Anneke Klok in het zonnetje gezet.

50 jaar bij de EHBO Vereniging Oude Pekela!

Anneke Klok 50 jaar bij de EHBO Oude Pekela

@2021 Foto: N van Woerekom


Onze voorzitter en instructeur is niet meer onder ons.
Wij gaan hem en al zijn enthousiasme en energie heel erg missen.
Kaartfoto

kaarttekst


 

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan zijn alle herhalingslessen tot nader order geannuleerd.

Blijf gezond!


3 t/m 8 september Jaarmarktweek Oude Pekela

Onze EHBO-ers hebben weer alle EHBO diensten gedraaid. Hier en daar wat hulp verleend en verder is het rustig verlopen.

Vrijwilligers allemaal weer bedankt voor jullie inzet!

jm1

Blarenpleister plakken.

 


16 november, Grote Locatieoefening voor de leden.

Donderdag 16 november is er voor de leden een grote locatie oefening bij Boxmaking Oude Pekela.

Er worden verschillende senario's gemaakt waarbij het verlenen van goede eerstehulp noodzakelijk is! Door het gehele gebouw komen jullie verschillende pechvogels tegen. Vind uit wat er gebeurd is en verleen de juiste eerste hulp.

De vrijwilligers en lotus slachtoffers zijn reeds geïnstrueerd en staan te popelen om er een geweldige en leerzame ervaring van te maken.

Iedereen graag om 19.30 uur aanwezig zijn bij Boxmaking, Industrieweg 30 te Oude Pekela!

 

Graag allemaal tot donderdag!

 

 


Feestweek & Jaarmarkt Oude Pekela,

4 t/m 10 september 2017

Ook dit jaar is de EHBO vereniging weer actief tijdens de feestweek en op de jaarmarkt in Oude Pekela. Om alles veilig te laten verlopen zijn er altijd minstens twee EHBO-ers aanwezig bij alle activiteiten.

Maandag beginnen we met de viswedstrijd. De vissers kunnen gerust een haakje in de vinger slaan, de EHBO vist het haakje er wel weer uit en verbind de wond netjes.

's avonds is het de beurt aan de hardlopers. De EHBO-ers staan klaar om verzwikte enkels en geschaafde knieën te behandelen. Tevens rijden er twee leden van de EHBO vereniging met de motor mee om de koplopers te begeleiden.

Dinsdag is er de start van de fietsdriedaagse. Afgelopen kettingen erop zetten is niet de taak van de EHBO-ers, maar eventueel gekneusde vingers behandelen die opgelopen zijn bij het erop zetten van de ketting wel. Ook spierpijn of zadelpijn is lastig te behandelen en hoort er eigelijk ook een beetje bij. Dan weet je dat je iets gedaan hebt!

Ook tijdens de kruiwagenrace zijn er EHBO-ers aanwezig. Ze helpen bij ongelukjes, maar kunnen helaas niets doen om je kans op de winst te vergroten. Je zal zelf het water in de kruiwagen moeten zien te houden.

Woensdag Is er de kindermarkt en gaan we scheepsjoagen. Je kan zonder problemen tussen wal en schip geraken, de EHBO-ers zijn in de buurt.

Donderdag gaan we voetballen tijdens peun hom d'r op! Een zeer gevaarlijke en blessuregevoelige sport, gelukkig zijn ook dan onze EHBO-ers weer in de buurt om te helpen.

Vrijdag natuurlijk de Lucky Starr Corso. Prachtig om naar te kijken en mocht je je ogen uit kijken, dan helpen onze EHBO-ers wel weer!

Daarna is het tijd voor de kano-estafette. Mochten de kanoërs elkaar te lijf gaan met een peddel, dan zijn ook daar weer EHBO-ers om de gewonden te helpen. Bij een eerlijke strijd zijn de EHBO-ers natuurlijk ook bereid om de verliezers te troosten en te behandelen voor een deuk in het ego.

Zaterdag is de jaarmarkt. Gezellig winkelen en je een breuk tillen aan alle nieuwe en gebruikte spullen die je gekocht hebt. Of een blaar opgelopen tijdens het slenteren over de markt. Misschien een gat in de hand gekregen tijdens het handje-klap om de prijs te bepalen.... Kom naar de EHBO-stand op het lidoterrein of spreek één van de EHBO-ers aan die op de markt lopen. Herkenbaar aan de mooie jassen en de stand is herkenbaar aan de geweldige nieuwe beachvlag!

Zondag sluiten we de week af met de sterkste man competitie! Een halter op je tenen laten vallen? Geen nood, de EHBO-ers zijn vlakbij. 

 

Een drukke week voor de vrijwilligers van de EHBO vereniging, maar heel erg gezellig.

Alle Vrijwilligers, alvast bedankt voor jullie inzet!

 

beachvlag

 

 Jaarmarkt webstee voor meer info

 


 

 

Weet je wat je moet doen als iemand onwel wordt? Wat doe je als je bij een verkeersongeluk komt waar slachtoffers hulp nodig hebben?

Kan jij iemand met een hartstilstand reanimeren? Hoe help je iemand die van de fiets valt en niet meer op kan staan?

Weet je wat je wel of juist niet moet doen?

Een goede EHBO cursus leert je alles wat je weten moet om een ander in nood te kunnen helpen. Kom bij onze leuke en gezellige vereniging en leer op een professionele wijze de juiste Eerste hulp toe te passen.


Het bestuur heeft de actieve hulpverleners als dank voor hun inzet afgelopen jaar, uitgenodigd voor een gezellige avond samen met het bestuur.

 

Het bestuur.

 


 

Nieuw bestuurslid aangetrokken.

Na de jaarvergadering hebben we een nieuw bestuurslid aangetrokken. Het is dhr. Patrick Wittermans, hij heeft ook onze nieuwe website ontworpen en gemaakt. Op 21 december hadden we onze laatste vergadering van 2016 om o.a. nader kennis te maken met Patrick en voor hem met de andere bestuursleden. Hij zal eerst een poosje meelopen. Patrick zijn taak binnen het bestuur zal voornamelijk, het beheren van onze website zijn.

Albert de Boer


Jaarvergadering EHBO Oude Pekela, Donderdag 29 september 2016

De jaarvergadering is goed bezocht door de leden. Veel mensen waren nieuwsgierig naar wat het bestuur te vertellen had en hoe de vereniging dit jaar gaat invullen.

Allereerst werden de jubilarissen in het zonnetje gezet.

Willem Bisschop & Anneke Klok beide 45 jaar lid!

Johan Zweep, Monique Blaauw & Harma Kort 25 jaar lid.

Gefeliciteerd en we hopen dat jullie nog lang en met veel plezier lid blijven!

De jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester werden zonder problemen goedgekeurd. Alles prima onder controle.

Dhr Bisschop is afgetreden als bestuurslid en deze functie is vacant. Wie wil dit gezellige bestuur komen versterken? 

De contributie voor komend jaar is niet verhoogd. Wel is het een probleem dat veel mensen erg laat betalen. Soms wel een half jaar na de factuurdatum. Dit kost de vrijwilligers erg veel tijd. Daarom is dit jaar besloten dat er na de gestelde betalingstermijn een herinnering wordt gestuurd waar gelijk een verhoging van de contributie bij zit. Dit om iedereen aan te moedigen zo spoedig mogelijk te betalen en de vrijwilligers die de betalingscontroles moeten uitvoeren tijd te besparen.

De bijscholingslessen zijn dit jaar iets anders ingedeeld. De voorjaarsgroep is verdeeld over de twee najaarsgroepen. De maandaggroep begint 17 oktober, de donderdag groep 20 oktober. Er zijn dit jaar 8 herhalingslessen waarvan er minimaal 6 gevolgd dienen te worden. Hiervan moet 1 les reanimatie + AED zijn. Kijk voor de overige data op de pagina ledeninfo.

Er komen steeds meer evenementen waar vrijwilligers gevraagd worden om EHBO diensten te draaien. De app groep loopt goed en doet zijn werk. Helaas zijn er meer evenementen dan dat er vijwilligers inzetbaar zijn en daardoor loopt de vereniging best wat inkomsten mis. Er is voor gekozen om aanvragen in de eigen gemeente voor te laten gaan. Het zou mooi zijn als er ook vrijwilligers ingezet kunnen worden buiten de gemeente, dat levert de vereniging meer inkomsten op. Alle vrijwilligers worden heel hartelijk bedankt voor de geleverde diensten! Wil je ook een keer een dagdeel dienst doen, geef je op bij de voorzitter.

De nieuwe site EHBO-pekela.nl is nu een tijd in de lucht en heeft een vastere vorm gekregen. De kleuren zijn fel en gebaseerd op het EHBO boekje. Doel van de site is het verschaffen van informatie aan leden en geïntereseerden en iedereen die iets wil weten over de vereniging kan het hier vinden. Door de verslagen van evenementen en de nieuwtjes op de nieuwspagina laten de pagina leven. Hopelijk levert het een bijdrage aan het werven van nieuwe leden.

Natuurlijk is er nog veel meer besproken tijdens de vergadering. Dat komt allemaal in de notulen te staan.

Iedereen bedankt voor de aanwezigheid.

We hebben er weer zin in dit jaar!

 

 

 

 

EHBO vrijwilligers bij de Feestweek Pekela 

Voor meer evenement verslagen, kijk bij evenementen.  

 

Deze week zijn er weer verschillende EHBO-ers actief tijdens de feestweek in Pekela.

De aftrap was maandag 5 september met de viswedstrijd en de trimloop.

Hierbij hadden de EHBO-ers gelukkig weinig te doen en is iedereen heel gebleven.

Behalve twee EHBO-ers zijn er ook leden actief als begeleiding van de koplopers met de motor.

 

Wil je ook actief zijn voor de vereniging en als vrijwilliger EHBO diensten mee draaien? Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

25 april 2016 herhalingsles EHBO maandaggroep.

Onvoorzichtige en ruziemakende dames geholpen door de EHBO-ers ter plaatse

Vandaag in de binding was het weer raak. De dames aldaar konden zich weer niet gedragen en de EHBO-ers hadden er hun handen vol aan.

Er was er één met haar arm door het glas gegaan en had niets gemerkt door alle commotie tijdens de ontruiming. De bloeding was hevig, maar werd gelukkig goed verbonden door de hulpverleners.

Ook was er eentje die zo nodig haar arm moest bewerken met een verfbrander. 1e, 2e en 3e graads brandwonden!

 

 

Weer een ander was speelgoed aan het opruimen en zeer ongelukkig gevallen op een stukje speelgoed. De broek helemaal aan flarden (knap hè) en een flinke wond op de knie. Ook hier wisten de hulpverleners wel raad mee en het werd vakkundig ingepakt.

 

Verder kwamen zij nog twee ruziënde dames tegen die elkaar de hersens probeerden in te slaan. Dit lukte bijna!! Zie die twee kemphanen maar eens uit elkaar te houden! Gelukkig kreeg de één spijt, maar nu moest de ander wel geholpen worden.

 

Even verderop was iemand gevallen toen ze een boek van de bovenste plank wilde pakken. Ongelukkig genoeg in een hoekje met het hoofd bijna onder de kachel. Het kon bijna niet vervelender. Bewusteloos!

 

 

 

Gezellig samen wondjes vergelijken

 

Er is vandaag geoefend met de officiële EHBO tassen die ook gebruikt worden bij de EHBO diensten van de vereniging. Zo kan iedereen de tassen leren kennen en wanneer zij een EHBO dienst doen, dan kunnen ze alles vinden en weet iedereen wat erin zit.

Alle deelnemers hebben hun best gedaan en instructeur Albert de Boer kan weer tevreden zijn!

Slachtoffers bedankt voor het spelen!

 


20 februari 2016

EHBO dienst bij Acrogym in de Binding.

De vrijwilligers van de EHBO vereniging Oude Pekela stonden zaterdag weer klaar bij de provinciale kampioenschappen acrogym, georganiseerd door SV Dynamica.

Er was mooie sport te zien en de turnsters (overwegend meiden) zijn gelukkig allemaal heel gebleven.

 

Onder toeziend oog van de aanwezige EHBOers deden ze hun geweldige oefeningen.

Helaas ging het op de tribune niet even goed. Blijkbaar is het daar gevaarlijker dan op de turnvloer. Een meisje was daar aan het spelen geweest en had haar duim open gehaald aan een scherp deel. Het bloedde behoorlijk en deed ook erg pijn te oordelen aan de enorme huilbui van het kind. Eerst een pleister erop zodat ze het niet meer zag. Later toen het meisje gekalmeerd was en de EHBOer er echt naar mocht kijken bleek de schade mee te vallen. Een stuk vel aan de binnenkant was verdwenen. Nieuwe, schone pleister erop en toen was het weer klaar. Onze conclusie: Ze overleeft het wel.

's middags was er nog wat consternatie met een meisje wat al op aanraden van de fysio getaped was en na een botsing met een waterkan gillend van pijn bij de EHBO kwam. Er stonden gelijk tientallen mensen er om heen die het allemaal beter wisten en de meest wilde adviezen hadden. Gelukkig hebben ze naar de EHBOers geluisterd en zijn ze naar de huisartsenpost gegaan. Wat er precies mis was zullen we nooit weten, maar een uurtje later werd ze weer gezien, lopend met krukken.

De EHBO had een ereplaatsje in de zaal:

(grapje, dit was de bank voor de sporters die hun ding gedaan hadden en even wat mochten drinken met hun coach)

 

Het was een geslaagde EHBO dienst. Alle hulpverleners heel hartelijk dank voor jullie inzet!

(ook eens mee helpen bij een evenement? Laat Albert de Boer snel weten dat je dat wilt! Het is erg leuk, je helpt de vereniging ermee en je komt nog eens ergens!!!)

 


EHBO herhalingsles donderdag 14 januari

 

Sportletsels

 

Afgelopen donderdag 14 januari 2016 kwamen we met zijn allen weer bijeen in "de Binding ".  De donderdagclub van onze EHBO-vereniging zou die avond uitleg krijgen van Albert de Boer, over sportletsels en sportblessures. Een interessant thema, daar de meeste leden wel een of meerdere keren per jaar bij sportwedstrijden of sportevenementen aanwezig zijn als EHBO-er.

Albert begon met een presentatie waarin alle, veel voorkomende, sportletsels werden behandeld. Daarbij moet je denken aan een verstuikte of een gebroken enkel, verdraaide knie-gewrichten of een tennis-arm.

Wat voor ons natuurlijk van belang is, is voornamelijk de vraag: " Wat kan ik als EHBO-er nog behandelen en wanneer ga ik naar de professionele hulpverlener?".  Als iemand bijvoorbeeld hard met schaatsen tegen een brug botst, dan kan het letsel behoorlijk heftig zijn. Na de presentatie zijn we met zijn allen aan de koffie gegaan. Vervolgens is de presentatie afgemaakt. Als afsluiter hebben we in het kader van verbandleer nog pols-en enkel verbanden aangelegd. Aan het eind van de avond konden we met zijn allen terugkijken op een bijzonder geslaagde avond. Nu nog een herhalingsles te gaan en dan zitten de herhalingslessen 2015-2016 er alweer op. 

Roelf Koning. 

 

 

 

Beste leden, allen nog de beste wensen voor het jaar 2016 toegewenst.

Het bestuur.

 

 

EHBO herhalingsles 4 maandag 4 januari.

Laat mij maar zien. 

In deze les kregen ze eerst te maken met 8 verschillende scenario's die ze met elkaar moesten oplossen.

Daarna zijn we verder gegaan met praktijk oefeningen, Rautek vanaf de stoel en vanaf de grond, voor sommigen was dit wel even nadenken was alweer een tijdje geleden. Verder ondersteunend vervoer en slachtoffer vervoeren op een deken. Stabiele zijligging kwam aan bod en ook het draaien van de buik naar de rug.

Controleren van het bewustzijn en ademhaling werd weer doorgenomen en de reacties waren leuk. Is maar goed dat we dit even weer doen, hebben we normaal gesproken niets mee nodig, maar ook leuk om te doen in deze werkvorm.

Verder moesten ze verschillende doekverbanden aanleggen. Met alleen maar een driekante doek.

Was een leuke een leerzame avond.

 

EHBO herhalingsles 3 maandag

Dames van de muziekles krijgen de schrik van hun leven!

De dames van de muziekles schrokken zich een hoedje toen ze langs de bar liepen. Achter de bar lag een persoon duidelijk bewusteloos op de grond. De dames zijn op een holletje naar Oscar gerend om te vertellen wat ze gezien hadden en dat Oscar snel moest komen helpen. Oscar maakte zich niet druk en raadde aan het slachtoffer te laten opdrogen alvorens hij de aanwezige EHBO-ers waarschuwde.

Die hadden hun handen vol aan het slachtoffer wat zeer ongelukkig in een smalle doorgang lag. Uiteindelijk wisten ze allemaal het slachtoffer netjes om te draaien en stabiel te leggen, waarna het slachtoffer bij kwam en over tintelingen in de vingers klaagde. Hetgeen op wervelletsel kon duiden.

Even verderop kregen twee flinke kerels verschrikkelijke ruzie! De ene sloeg de andere met een biljarkeu op 't hoofd wat gelijk een flinke wond veroorzaakte. De EHBO-ers hadden de handen vol aan het tweetal wat elkaar weer opnieuw te lijf wilde gaan.

Een ander slachtoffer had een bijzondere "krak" gehoord toen ze viel en nu stak er een botsplinter uit haar pols. Deze open breuk zag er niet zo mooi uit.

 

Weer een ander liep vrolijk in het rond met een flink bloedende wond aan zijn onderarm. Hoe dat nou gekomen was???????

 

Gelukkig hebben alle slachtoffers het weer overleefd dankzij de zeer deskundige leiding van instructeur Albert de Boer en professioneel lotus speler Trea, die alle slachtoffers van geweldig mooie letsels heeft voorzien.

Aanwezige EHBO-ers, bedankt voor jullie inzet!

 


EHBO herhalingsles 3 donderdag

Slachtoffers goed geholpen door de EHBO-ers ter plaatse

Donderdag 12 november was het weer raak bij de binding in Oude Pekela. Door onvoorzichtig handelen deden zich weer vele persoonlijke ongelukken voor die goede eerste hulp nodig hadden. 

Onder toeziend oog van instructeur Albert de Boer hebben de aanwezige EHBO-ers goed werk verricht.

De mooiste letsels werden hier gecreëerd:

 

Dan krijg je uiteindelijk een verschrikkelijke bloeding aan een onderarm. Naar de oorzaak hiervan kunnen we alleen maar gokken, feit is wel dat het slachtoffer snel eerste hulp nodig heeft:

 

 

Gelukkig beschikt de EHBO vereniging Pekela over een aantal zeer professionele eerste hulp tassen. Deze worden door de hulpverleners meegenomen naar de evenementen waar zij staan. Hier zit voldoende materiaal in om dit slachtoffer te redden. 

 

Wij kunnen u verheugd mededelen dat alle slachtoffers en EHBO-ers deze avond overleefd hebben!!!

 


 

EHBO herhalingsles 2.

Werkgroepen lossen EHBO vraagstukken op

Maandag 9 november hebben verschillende werkgroepen zich gebogen over de vraagstukken die instructeur Albert de Boer ze voorgelegd had. De groepen hebben tijd gekregen om de antwoorden op de vragen te bedenken en deze vervolgens uit te werken in een korte presentatie. Het presenteren mocht aan de hand van een flap-over en daarbij beeldende voorwerpen of toneelstukjes. Het opvoeren van een musical werd afgeraden vanwege het zangtalent van de deelnemers.

Bij een ernstig fietsongeluk kwam een mevrouw ten val die op slag bewusteloos was. Haar redder in nood keek niet goed uit en werd bijna omver gereden door een auto (LET OP GEVAAR!!!) De dame in kwestie werd netjes benaderd, op de rug gelegd, ademhaling gecontroleerd en daarna mocht zij heerlijk verder slapen in de stabiele zijligging. 112 werd gealarmeerd en het slachtoffer kwam er netjes vanaf.

Vervolgens kwam er een slachtoffer aan bod met een zeer ernstige bloeding. In de eerste instantie werd er aan een meswond gedacht, maar later bleek het een woest, allesverslindend roofdier te zijn geweest welke haar had toegetakeld. Omdat mevrouw onwel werd is ze op de grond gelegd en netjes verbonden. Daarna werd de vraag beantwoord wat te doen bij flauwte en wat in geval van shock. Dit veroorzaakte een schok bij de instructeur die dit niet in de opdracht gezet had en dus gelijk helemaal in de war was.

 

Ook viel onze Annie ter aarde en had een circulatiestilstand. Zij is vakkundig gereanimeerd en met behulp van de AED is er weer leven in geblazen.

 

Daarna volgde een hele uiteenzetting over hoe te handelen bij kneuzingen en verstuikingen. Heel belangrijk om deze goed te koelen, maximaal 20 minuten! Dit ging verder over hoe te handelen bij brandwonden. Koelen met zacht stromend, lauw water. Is dit niet voor handen dan mag slootwater ook, als er maar gekoeld wordt. De meneer met een zeer ernstige 2e graads brandwond op zijn arm werd vakkundig verbonden met metaline verband. 

Als laatste is er nog een slachtoffer gered die zich verslikte in een snoepje, bijna stikte, maar op het nippertje het nog overleefd heeft. Hierbij werden zowel de heimlich als de rautek greep gebruikt. Heimlich om het slachtoffer het snoepje af te kunnen pakken en toen dat niet lukte en het slachtoffer bewusteloos raakte de rautek om het op de grond te leggen en te beginnen met de reanimatie.

 

Het was weer een geslaagde, leerzame herhalingsles!

Tot de volgende keer!


Nieuwsflits:

Vele levens gered in de bibliotheek Oude Pekela.

Maandag 8 oktober zijn er weer vele, succesvolle reanimaties verricht in de bibliotheek in de Binding, te Oude Pekela.

Verheugd melden wij dat alle slachtoffers ongedeerd het pand hebben kunnen verlaten.

Onze felicitaties voor de instructeur die deze cursisten dit allemaal bijgebracht heeft!

 

 

 

Agenda EHBO Oude Pekela